Skip to content

ePavo

Brilliantly Positive!

6 sfaturi pentru soferii incepatori

1 Jun 2012

Mergând azi pe stradă liniştit în treaba mea am dat cu ochii peste o madmuazelă începătoare (încă în maşină de Şcoală) într-o intersecţie nu tocmai liniştită încercând să îşi facă loc printre şoferii plini de nervi şi frustrări. Vreau să zic ca de 3 ori i-a murit motorul la săraca domnişoară şi o dată cu acesta probabil şi moralul, încrederea de sine şi dorinţa de a trăi. Aşa că mi-am zis să dau câteva sfaturi celor care încă invaţă sau celor care şi-au luat carnetul de curând, câteva lecţii de cum să fii mai bun în trafic şi cum să eviţi momente ca acesta. Nimeni nu se naşte învăţat dar totuşi îi judecăm(a se citi: înjurăm) pe cei care sunt în procesul de a o face, ca doar deh, suntem români.

1. Încearca sa fii cât mai calm si relaxat

Ştiu că este ceva greu de făcut, probabil ca şi cum ţi-aş zice nu mai respira vreo jumătate de oră, dar încetul cu încetul o să poţi face asta. Când simţi că eşti încordat şi stresat, lasă-te pe spate, gândeşte-te la ceva frumos(pot ataşa o poza daca vrei) şi eliberează-ţi un pic mintea. Relaxează-ţi mâinile, picioarele şi tot ce simţi încordat. Fii totuşi atent/atentă la trafic. Cel mai bine este să faci asta la un semafor sau când mergi încet pe un drum nu prea circulat.

 

Ar fi o idee bună să-l eviţi

 

Punctul următor te va ajuta şi mai mult să-ti reduci stresul şi presiunea la volan chiar dacă în primă instanţă nu prea pare.

2. Condu singur o vreme

Daca abia ţi-ai luat carnetul şi încă ţi-e frică să conduci singur, treci peste (peste frică, nu peste articol). Ai crede ca o persoană familiară lângă tine (fratele, bunica, mama, tata, pisica, unchiu) te ajută să conduci mai bine dar de fapt este total opus. Îţi crează un stres continuu, fără să vrea de cele mai multe ori, care te face să gresesti.

 

How you doin'!

 

Nu zic acum că din momentul în care ai luat carnetul să sari singur ca un bivol şi să-i dai blană pe autostradă, nu nu. Este bun şi ajutorul unui co-pilot, poate să vadă chestii pe care tu nu le observi încă (pietoni pe treceri, biciclişti, gropi, curve la promotie şi alte pericole). Însă ţi-aş recomanda după primele 2-3 săptămâni să începi să conduci singur bucăţi mici de drum. De acasă până la supermarket sau până la şcoală. Ce-ţi face ţie plăcere şi te face să te simţi confortabil. Vei observa ca vei face mult mai puţine greşeli în trafic atunci cand eşti singur şi chiar îţi va face plăcere să conduci (până vezi cât de scumpă-i benzina).

3. Nu te grabi

De ce să te grăbeşti? N-ai de ce. Daca ai teama că îţi va muri motorul şi trebuie să apeşi ca diliu pe acceleraţie ca să eviţi asta, îmi pare rau dar conduci prost. Nu trebuie să iei piciorul în 3 milisecunde de pe ambreiaj (asta dacă nu ai cutie automată). Ia-o usor, nu o tura, nu o omorî că-i maşina ta. Doar pentru că e unul cu numere de Bucuresti în spate şi pare grăbit tare asta nu te obligă pe tine în niciun fel sa pleci cu scârţ de la semafor doar ca sa nu te înjure bulangiul în cauză.

 

I have no idea what I'm doing here!

 

Graba strică treaba, nu degeaba avem noi expresia asta minunată. Dacă te grăbeşti, şi nu mă refer aici la viteza cu care mergi ci mai degrabă la starea în care conduci, sigur vei face ceva prost. De la simplul motor mort până la mai ştiu eu ce accident.

4. Invata-ti masina

Un lucru foarte important de ţinut minte. Şoferul şi maşina merg mână în mână ca shaorma şi cocalarii. Trebuie să-ţi înveţi foarte bine maşina pe care o conduci şi să încerci pe cât posibil să nu o schimbi prea des. Să-i înveţi limitările, mărimea (atunci cand parchezi sau te strecori), posibilităţile şi starea ei de funcţionare curentă. Ştiu că sunt cam multe dar asta e, trebuie. Nu fi pipiţa aia blondă care merge cu becul de service aprins (fără să-l observe, că doar nici nu se uită pe bord, se uită doar în oglinda de la parasolar) până cand îi zice poliţistul care o opreşte ca îi iese fum de sub capotă. Ai grijă de maşină, şi păstreaz-o aşa cum merită.

 

"Slava domnului ca nu mi s-a stricat coafura!"

 

Un drum pe la service din când în când pentru o analiză tehnică sumară poate face minuni şi nici nu e aşa scumpă (mult mai ieftin decât să-ţi schimbi motorul că ţi s-a rupt cureaua de distribuţie 😉 ).

5. Ai un pic de tupeu dar si de respect

Drumul recent prin Bucureşti m-a învăţat multe. Cum să fac faţă la traficul infernal, cum să conduc ca un bucureştean (fapt nu prea bine primit în Cluj), cum să mă descurc în aproape orice situaţie în trafic. Fără un pic (mai mult) de tupeu nu vei face niciodată faţă traficului din capitală, crede-mă. Se pişă pe tine (fără nicio exagerare). Există şi oameni buni care te mai lasă, dar prea rari să-i luăm în socoteală. Aşa că bagă o doza de tupeu înainte să te urci la volan, însă nu prea mare. Nu uita şi de respect. Aşa de bine mă simt atunci când un alt confrate din trafic îmi mulţumeşte că l-am lăsat să se bage şi el (învaţă semnele nescrise dintre şoferi).

 

Printre cautarile Google pentru "Respect la Volan"

 

Am fost cu un Taxi spre exemplu în Bucureşti. Să mor dacă nu mi-am făcut cruce când am coborât din el. În drumul de la Cora Lujerului până la Mall Vitan am crezut că sunt pe alta lume. Schimba băiatu’ benzile ca-n filme, culoarea semaforului nu înseamnă nimic pentru un taximetrist. Galben e tot verde iar rosu este un fel de verde mai gălbui aşa. Nu numai şoferii trec pe rosu ci şi pietonii, într-o veselie. Acolo eşti prost daca stai să aştepţi verde la trecerea de pietoni cănd nu trece nicio maşină.

6. Get the fuck out of my way!

Ultimul şi probabil cel mai util sfat pe care pot să ţi-l ofer este să nu-mi stai în cale atunci când eşti începător. Sună un pic cam dur dar noh, aşa-i şi viaţa. Daca mergi cu 30 la oră şi te prind în faţa mea şi mai ocupi şi 2 benzi păi te bag în !@#$% mă-tii. De ce dumnezeu nu ai mers pe jos? Că ajungeai mai repede.

 

 

Te-am pupat, şi ai mare grijă cum conduci!

 

Yours truly, P.C

 

6 Comments

 1. nico2ursuleti / Mar 16 2013

  Foarte tare!!! Mi-ai inseninat ziua. Sper doar sa te recunosc in trafic si sa-ti las cale libera.

   
 2. Red / Nov 16 2013

  Ce articol idiot. Ce incepator merge cu 30 de kilometri pe ora pe doua benzi?

  Cred ca ar trebui sa conduci o masina sa vezi ca cei care merg pe doua benzi sunt cei cu 30+ ani de condus, de culoare inchisa a pielii sau cu ochelari de soare pe ochi, cand e intuneric pe afara.

   
 3. asu / Dec 22 2013

  Mi-am luat permisul de ani si am condus de 2 ori. Mi-am recapatat curajul dupa ce am citit. De acum probabil ma voi !@#$ pe cei din trafic, jungla sa fie.

   
 4. Ramon / Jan 24 2014

  Foarte tare articolul , have fun!

   
 5. Anda / Aug 8 2014

  Salut ,

  Mi-a palcut(articolul, nu inca si sofatul )! E a 4-a zi de condus si a 2-a in care ma pocneste plansul . De ce ? De stres, emotie, incordare, oftica pentru ca fac multe greseli .
  Carnetul l-am luat din prima cu felicitari din partea examinatorului meu si a celui care mergea in spate cu o alta masina . Precauta sunt.. poate exagerat de precauta, motiv pentru care probabil imi si iau suficiente sicane in trafic . Se pare ca ii deranjeaza pe multi cei 40-50 km/h ai mei, semnalizarile la orice depasire de tomberon, biciclist , duba parcata, opririle la toate trecerile de pieton cand rasare cate o babuta pierduta prin spatiu etc .
  Ce sa zic, am facut si azi 2 boacane memorabile : mi-a murit motorul in timp ce intorceam pe celalat sens, ramanand astfel pe diagonala :) … ; am stat 3 minute sa virez stanga fiindca nu aveam curajul sa ma bag.

   
 6. nobody / Sep 4 2015

  dar si tu ai fost incepator la vremea ta.

   
Leave a Comment