Skip to content

ePavo

Brilliantly Positive!

5 pasi spre a ajunge un Web Developer

12 Feb 2013

 

Acest articol este pentru toți cei care azi sunt uimiți și fascinați de faptul că eu lucrez ca Web Developer și mai mult de atât parcă ar vrea și ei să “facă siteuri că pare ușor și se câștigă bine”. Am să-ți explic și să-ți arăt cam cât de mult este în spatele unei astfel de cariere și cam tot ce trebuie să știi în drumul spre ea în caz că aspiri spre un astfel de drum. Până acum am 2 ani lucrați în mediu profesional împreună cu alți 5 dinainte în care mi-am perfecționat cunoștințele. Deci îți spun din start nu, nu poți peste noapte să ajungi programator doar pentru că ai auzit că se câștigă bine. Trebuie întâi de toate să ai pasiunea pentru asta și dorința de a crea lucruri cât mai bune și frumoase.

1. 13 ani si-un vis

Da, totul pentru mine a început pe la vârsta de 13 ani, clasa 7-a, când am dat prima data de gustul pentru programare. Desigur, eram de mult timp pasionat de calculatoare, mulțumită părinților care mi-au putut oferi unul. Instalam și reinstalam Windows-ul deja fără probleme, desfăceam și reasamblam calculatorul moderat de usor. O plăcere absurdă mi se crea atunci când cumpăram o componentă nouă și trebuia să o instalez (o placuță de memorie, un procesor, un CD-ROM, orice)

 

Site-ul clasei din generala.

 

Dar nu numai, tot atunci am început să experimentez și cu HTML-ul câte un pic, câte un pic, “site-urile” rezultate fiind evident execrabile pentru nivelul din prezent, dar totodata aflate într-un progres continuu. Experimentam noi lucruri, învățam puțin câte puțin. Mă inspiram foarte mult de la case mai mari, downloadam template-uri gata făcute și le customizam încât să-mi placă. Să nu crezi însă ca au lipsit nervii și injurăturile. Am avut înregistrate peste 20 de subdomenii pe siteuri precum lx.ro, as.ro, bro.ro și alte servicii asemănătoare care văd cu regret că astăzi s-au stins.

2. Torrente

Drumul spre programare a început fără îndoială cu HTML. Pe vremea aia încă se foloseau tabelele pentru afișarea conținutului într-un anumit fel și nici nu visam la metodele atât de ușoare de astăzi de a rotunji colțurile unui element sau de a-l anima dupa bunul plac. Pe vremea aia trebuia scris cod ca lumea care trebuia să funcționeze pe toate browserele. Asta dacă vroiai să fii serios. Încă îmi amintesc websiteurile care te anunțau când intrai cu Internet Explorer că “acest browser nu este suportat” și pur și simplu se închideau. Pe vremea aia eram încă fan 100% Opera și când auzeam de Firefox strâmbam din bot că n-are cum să fie mai bun. Eram un pic ignorant dar nah, se întâmplă. Însă adevaratul pas spre programare l-am facut de-abia cand am trecut pe programarea PHP. Înainte de asta îmi băgasem un pic nasul prin limbajul Visual Basic unde am și învățat bazele acestuia, lucru care te ajută atunci când te apuci de un alt limbaj. Reușisem să scriu câteva progrămele în Microsoft Visual Studio 6. Mai apoi am trecut la minunantul și întoteauna preferatul meu, PHP.

 

Concept Site

 

Abia învățasem de existența trackerelor de torrente și chiar găsisem primul tracker din România privat (pe care am luat Disable dupa câteva săptămâni) de pe care downloadam atât de repede încât mă speriam. Datorită acestor trackere am ajuns eu azi să cunosc PHP-ul. Mi-am dorit și eu unul propriu. Am găsit pachetul scriptului open-source dar m-am lovit de o mare problemă. Nu înțelegeam o boabă din el. Și uite așa am luat-o eu cu încetișorul, mi-am băgat nasul prin fiecare fișier posibil și am pus lucrurile cap la cap. Preluam părți de cod mai apoi în proiectele mele personale, precum modulele de conectare la baza de date, înregistrarea și logarea utilizatorilor, etc. Însă dupa nenumărate tentative de a deschdie un tracker de torrente n-am reușit si poate ca e mai bine asta. Nu regret asta.

3. Primul meu domeniu

Gapp.ro a fost primul meu domeniu cumpărat și asta se întâmpla la începutul lui 2007, pe 15 ianuarie să fiu mai precis. In momentul cand l-am luat habar nu aveam ce inseamna cuvintele Domeniu, DNS sau Hosting. Am învățat pe parcurs cum funcționează și cu ce se mănâncă. Aveam deja 2 ani experiență în programare web. Primul și primul lucru hostat online a fost o încercare nereușită de a copia site-ul celor de la parallels.com. Evident nu aveam niciun serviciu de oferit dar îmi plăcea cum arăta și cum era structurat. Mulți mă întreabă “De ce Gapp?”. Unii zic că ar veni de la Google Apps alții ca e un fel de Zapp (compania de telefonie mobilă) alții că n-are niciun sens. Dar cine are dreptate? Păi cam nimeni. Gapp vine de la G-NoS Applications. DAFUQ?!? 😀 G-NoS în limbaj citit se transformă în Gino’s, iar Gino este porecla mea de când eram mic chiar pana în prezent deși e folosită numai de familie și de prieteni care și-o caută cu lumânarea. Acum știi și de unde vine Gapp.

 

Epic

 

Mai apoi a venit o schimbare, din multe ce vor veni. L-am transformat într-un site de avataruri, atunci când Hi5-ul și messengerul erau în toi și foarte la modă dar n-a durat mult dându-mi seama că nu prea are succes. Mai apoi a fost transformat într-un site de fițuici, și a rămas așa o bună bucată de timp (până în octombrie 2011) suferind doar câteva modificări de aspect pe parcurs. Din octombrie 2011 și până azi servește ca portofoliu personal, fițuicile nemaifăcând parte din viața mea.

 

Gapp.ro - Fituici pentru tine!

 

4. Primul proiect freelance

Primul proiect realizat pentru altcineva decât mine a venit prin 2010 (parcă) de la un tip cu care am făcut în trecut schimb de linkuri pentru a urca în căutările Google. M-a întrebat dacă mă mai ocup de făcut siteuri și dacă aș vrea să-l ajut cu un proiect urmând să mă plătească pentru asta. Entuziasmat și fericit am zis da și m-am apucat de treabă. Site-ul se numea Dolls.ro și era un portal de jocuri online. Construisem aproximativ jumătate din el când i l-am prezentat și spre uimirea mea i-a plăcut foarte mult munca mea. Nu am să uit niciodată primii bani, 200 RON, avansul pentru proiectul asta. Eram atât de fericit, erau primii mei bani munciți pe forțe proprii. Din păcate proiectul nu s-a finalizat clientul având parte de niște probleme personale care l-au făcut să se retragă o lungă perioadă de timp.

 

 

După încă ceva timp m-am hotărât să încerc și opțiunea de Freelancing și chiar am reușit să prind un proiect al unui indian cu un site de Joburi din India care m-a bătut la cap până mi-am băgat picioarele în el și am renunțat în a mai căuta proiecte pe bani. Am revenit o perioadă bună de timp cu proiectele mele personale din nou achiziționându-mi între timp încă alte câteva domenii din banii de alocatie 😀 printre care și ePavo.net.

5. Primul interviu si prima slujba stabila

Primul interviu la care am fost pentru o slujbă de programator web a fost în anul 2010 în luna noiembrie când fratele meu m-a recomandat cuiva care căuta o astfel de persoană. Aveam ceva emoții deși nu îmi puneam speranțele în obținerea acestui Job. M-a sunat graficianul de acolo să stabilim o dată și o oră când să mă văd cu șeful lui. Am stabilit parcă pe ziua urmatoare la o oră de dupamiază că aveam și școală pe vremea aia. M-am prezentat punctual îmbrăcat frumos, parfumat, alea alea. Am fost întâmpinat de 3 persoane foarte draguțe și amabile (2 fete și 1 baiat) care mi-au ținut companie vreo jumătate de oră. Până la urmă interviul a fost anulat în ziua aceea deoarece Daniel, șeful, nu a mai putut să ajungă intervenind o problemă de familie sau ceva. Cel puțin așa înțelesesem. Am plecat un pic dezamagit deși rămăsese stabilit pe ziua urmatoare să ne întâlnim din nou.

 

 

A doua zi m-am dus din nou la interviu, dupa orele de la școală care parcă nu mai treceau nici cum. Din nou aceleași persoane primitoare prezente acolo. Am mai așteptat vreo 30 de minute pana când a apărut și Daniel, the big guy. Doar la figurat pentru că fizic era slăbuț, tinerel, elegant și foarte stilat. Dupa convorbirea de la telefon rămăsesem cu impresia că este un fel de ceafa lată dar spre surprinderea mea nu a fost deloc așa. Am discutat despre proiectele de care urma sa ma ocup eu. Firma era una de publicitate care se ocupă cu mai multe lucruri printre care și crearea de site-uri web pentru clienți. În același interviu am reușit să le rezolv și o problemă cu un client care nu își putea accesa site-ul. Am plecat mulțumit și fericit de acolo gândindu-mă ce oportunitate tocmai mi s-a deschis în față. Am lucrat timp de un an la firma respectivă pe un salariu jenant dar nu asta conta pentru mine,  o făceam mai mult de plăcere și din pasiune. După un an am plecat în Cluj-Napoca pentru facultate unde m-am angajat la o altă firmă care se ocupă numai de dezvoltare de aplicații web unde salariul trebuie sa recunosc s-a îmbunătățit drastic. Însă și pasiunea a devenit tot mai puternică cu timpul și acum nu mă văd făcând altceva decât asta.

 

În concluzie nu, nu poți ajunge programator web peste noapte indiferent de cat de hotărât ești sau nu. Trebuie să ai în spate multe frustrari ale nereușințelor și lecții importante pentru a putea face față cu succes unei astfel de cariere. Dacă ești hotărât și ești sigur (sigură? serios??) că vrei să faci asta fă-o doar daca te pasionează. Numai așa vei ajunge destul de departe. Altfel vei renunța în câteva luni și te vei resemna cu gândul că întradevăr nu e de tine. De ce să pierzi câteva luni când poți să iei o decizie chiar acum dacă vrei sau nu asta?

 

Yours Truly, P.C

 

2 Comments

 1. Alex / Oct 21 2013

  Foarte frumos :)

   
 2. Cosmin / Dec 22 2013

  Interesanta poveste ! 😀 De asemenea si eu mi-am inceput activitatea in acest domeniu tot in jurul varstei de 12 ani, astazi putand sa ma bucur de roadele anilor de invatat, injurat, par rupt, stres, nopti nedormite doar sa fac un amarat de header… vremuri :) .

  Articolul puncteaza extrem de bine ce unii nu vor sa inteleaga nici in mare faptul ca , programarea fie ea ca e web / client sau chiar si designul in sine fara sa mai vorbim de php, dureaza ani . Nu doar pentru faptul ca sunt multe, multe metode de a scrie un cod , de a-l aborda etc, dar pana iti formezi acea gandire algoritmica care mai tarziu te va ajuta sa aduci solutii, ai de dat cu Sfinti in stanga si in dreapta :).

   
Leave a Comment